Thursday, August 28, 2014

Andai Aku Ada Satu Hari Lagi.


Andai aku ada satu hari lagi,
Akan aku cium tangan mulusmu,
Akan aku ukir senyuman manis,
Akan aku biarkan rambutku menyentuh lembut,
tanganmu diatas ribaanmu, 
Akan aku sentuh kedutan disisi matamu, 
Yang mungkin pernah berlinang air mata.

Andai aku ada satu hari lagi,
Akan aku beritahu seluruh dunia,
Kau orang yang aku paling sayang, 
Akan aku tulis di awan biru,
Kau orang yang aku paling sanjung.

Andai aku ada satu hari lagi,
Aku akan mengalah dari terus bertelagah,
Aku akan berikan apa kemahuanmu,
Aku akan percaya akan cita-citamu.

Andai aku ada satu hari lagi, 
Akan aku sujud memohon ampun,
Dari Yang Maha Esa, 
Dari kedua ibu bapa,
Dari seluruh umat manusia, 
Dari segala makhluk Tuhan.

Andai aku ada satu hari lagi,
Akan aku lakukan semuanya,
Andai saja aku tahu bila,
Hari yang tidak pernah pasti.

Hudarling R.
28 Ogos 2014


Al Fatihah untuk Arwah Sepupu yang baru meninggal dunia pada bulan Syawal tempoh hari.
Al Fatihah untuk Arwah Nenek, Atok-Atok, saudara-mara dan rakan-rakan yang telah mendahului kita.
Al Fatihah untuk mangsa MH17 dan saudara sesama Islam diseluruh dunia.

Hargai sedikit masa yang kita masih ada.



Thursday, April 18, 2013

AL KISAH ANAK SMA MEMPERLEKEHKAN SOLAT

Ada satu video budak-budak perempuan sekolah menengah atas (SMA Negeri 2 Tolitoli di Sulawesi Tengah, Indonesia) sedang mempersendakan solat sedang rancak dishare. Solat diselang-selikan dengan tarian lagu hits Maroon 5, One More Night. 5 orang semuanya dan salah seorang bertudung molek (cuma yang slack bonggol unta kat kepala je). 

Menurut perkiraan saya, mereka memang tahu bersolat. Tahu asasnya, tahu baca al-fatihah, tahu bila nak ruku dan sujud. Tapi kadang-kadang pemikiran budak-budak sekolah yang selalu rasa nak berseronok menyebabkan pertimbangan otak fikiran menjadi tidak wajar. Mereka bergurau tanpa memikirkan effect yang akan terjadi. Dan dari perbuatan mereka, khabarnya sudah diambil tindakan dan ada yang mengalami depresi teruk di sebabkan tersebarnya video ini. Wallahualam. Semoga menjadi iktibar kepada kita untuk melihat dan menjaga akhlak keluarga kita sendiri. 

Point kedua, saya pasti uproar akan terjadi dengan penyebaran video ini. Tapi sedih melihat rakan seIslam kita menggunakan kata-kata yang kasar dan kesat serta maki hamun kepada pelaku. Dimanakah etika ketika online? Dimanakah sopan dan santun? Tidak boleh tegur secara berhemah? Islam mengajar kita jadi kurang ajar dan mencarut melulu tanpa melakukan siasatan terlebih dahulu? Tidak bukan? 

Ambil nafas panjang dan muhasabah diri.

Wednesday, March 06, 2013

Word less Wednesday (Sebab word sikit)


Banyak sangat news tak best kat mana-mana laman sesawang sampai rasa nak deactivate FB. Hahaha. Tapi sedarlah, its so not gonna happen. Divert energy kepada perkara yang lebih positif (kononnya) dengan melayari laman sesawang lain dan terjumpe gambar ini!





Songket kaler ni cantik pulak.
Ke sebab derang yang cantik.
K nak songket kaler ni! Super cantik! 
Mana nak dapat? 
=D
Mkaybai.

Sunday, February 03, 2013

Of Whatsapp and Marriages


Baru-baru ini, rakan-rakan sepermainan di Uni buat satu group whatsapp. Berbual-bual dengan mereka buat saya rindu zaman universiti. Walaupun assignment banyak, kehidupan begitu indah. Konflik paling teruk pun pegi bara kat admin Uni ataupun masalah PTPTN (bukan saya, kawan saya) yang tak masuk-masuk. 

Dalam berbual dan mengingat peristiwa lama, mereka selit-selitkan hal ehwal rumahtangga dalam topik perbualan. Seperti biasa, saya lebih banyak mendengar dari mencelah. Bukan apa, masih belum berpengalaman. Pengalaman tengok TV atau bercinta tak dikira sebab it's totally a different thing. Kemudian baru saya sedar, dalam senarai rakan-rakan saya di Uni, semua sudah berumahtangga, atau sudah bertunang dan bakal bertunang. Teringat masa di Universiti dulu, semua berebut kata "aku la yang akan kawin paling last". Nampaknya semua orang kalah. Saya menang. Hahaha. 

Kepada rakan-rakan saya, semoga berkekalan til Jannah. Doakan saya juga. =)
 

 

Thursday, January 17, 2013

Madah Berhelah Pt. 3


Tajam pedang asah berkali,
Sekali libas perih menyengat,
Mulut diramas merah cili,
Adab sopan hilang kelibat.

Sekali diketuk sekali melangkah,
Terangguk-angguk berkata petah,
Orang berdebat kau berhujah,
Mulut berbuih teriak sepatah.

Ayam bertelur riuh sepaya,
Intai-intai ular bapanya,
Mati-mati pertahan kata,
Hati akal kau buta. 

Hudarling R.
17 Januari 2013



 

Wednesday, January 16, 2013

Telenovela



Kalau aku tulis novel, rasa-rasa boleh masuk slot akasia tak? hiks.
 

Tuesday, January 15, 2013

Graduation


Saya sudah graduate untuk kali yang ke 3. Feels good to be a graduate once again. Kali ni tak pakai graduation robe macam selalu. Instead pakai baju istiadat. Terasa kacak, boleh?

Lepas ini, nak graduate sekali lagi. Tunggu masa yang sesuai. I will, I will, insyallah..